Ο οδοντίατρος σώζει: 7.000 παθήσεις και ασθένειες εμφανίζουν τα σημάδια τους στο στόμα

Επτά χιλιάδες παθήσεις έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωσή τους.

 Ανάμεσα στις παθήσεις αυτές είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης οποίος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2012 προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατομμύρια θανάτους, 50% περισσότερους σε σχέση με το 2000. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατομμύρια διαβητικοί και σχεδόν ένας στους δέκα άνω των 25 ετών πάσχει από κάποιας μορφής σακχαρώδη διαβήτη (άνδρες 10,3% – γυναίκες 9,6%).

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη 12η Σεπτεμβρίου -Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας που φέτος έχει θέμα “Στοματική υγεία και διαβήτης”.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει γενικότερες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως είναι π.χ. η καρδιά, η όραση, τα άκρα, τα νεφρά, τα νεύρα αλλά και η στοματική κοιλότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νόσο με σημαντικές στοματικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν την οδοντιατρική φροντίδα. Σήμερα η σχέση ανάμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τις νόσους του περιοδοντίου είναι άριστα τεκμηριωμένη ενώ οι διαβητικοί ασθενείς συχνά υποφέρουν και από άλλες στοματικές παθήσεις όπως διάφορες μυκητιασικές και άλλες λοιμώξεις, ξηροστομία, καυσαλγία αλλά και μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως ο αριθμός των σακχαροδιαβητικών ασθενών παγκοσμίως αυξάνεται δραματικά ενώ η επίγνωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης των στοματικών νόσων στους διαβητικούς ασθενείς είναι μάλλον περιορισμένη» ανέφερε ο κ Κατσίκης.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα 13 Σεπτεμβρίου(10.00-13.00 Mediterranean Palace) ημερίδα με θέμα «Στοματική υγεία και διαβήτης».

 
iefimerida.gr