ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ; Ο ΣΥΧΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ "ΚΑΚΟ" ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ;

image (34)Ο καθαρισμός δοντιών είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πέτρα και η πλάκα (μια μαλακή, μολυσμένη με βακτήρια μεμβράνη) από τα δόντια.Επίσης αφαιρούνται και οι χρωστικές των δοντιών που έχουν προκύψει απο διάφορες τροφές, αναψυκτικά, κάπνισμα κτλ. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, μιας και είναι μια ανώδυνη διαδικασία και ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη.

Η συχνότητα των επισκέψεων για τον καθαρισμό των δοντιών δεν είναι η ίδια για όλους και καθορίζεται από τον οδοντίατρο μας. Εξαρτάται από την στοματική υγιεινή που εφαρμόζει ο καθένας ξεχωριστά και από το πόσο συχνά συγκεντρώνεται πέτρα στα δόντια μας. Μία γενική οδηγία είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο.

Ο καθαρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στα δόντια, τα ούλα μας ή ακόμη και να  θωρακίσουμε τη γενική μας υγεια. Ο καθαρισμός λοιπόν κάθε άλλο παρα κακό προκαλεί στα δόντια αρκεί να γίνεται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο!

Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ?

image (19)Η καλύτερη συμβουλή για μια γυναίκα που σκέφτεται να κάνει παιδί είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρο της και να απαλλαγεί από οποιοδήποτε πρόβλημα έχει με τα δόντια ή τα ούλα της πριν μείνει έγκυος. Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγονται οι οδοντιατρικές πράξεις κατά το 1ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Το 1ο τρίμηνο γιατί γίνεται η οργανογέννεση του εμβρύου και το 3ο λόγω του ότι πλησιάζουμε στη γέννηση του μωρού και πολλές φορές το άγχος που προκαλεί μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγονται οι λήψεις ακτινογραφιών και αν αυτό κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιείται πάντα ειδική προστατευτική ποδιά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια έγκυος δεν πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Το αντίθετο! Προτείνεται τακτική επίσκεψη για τον έλεγχο των δοντιών καθώς λόγω της αύξησης των ορμονών τα δόντια, τα ούλα και οι περιοδοντικοί ιστοί είναι πιο επιρρεπή στις νόσους. Γι’ αυτό συστήνεται πολύ καλή στοματική υγιεινή!

Φυσικά αν έχουμε οδοντικό πόνο κρίνεται απαραίτητο να τον αντιμετωπίσει ο οδοντίατρος μας προκειμένου να ανακουφιστεί η εγκυμονούσα σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και αν βρίσκεται. Ιδιαίτερη προσοχή στις αντιβιώσεις! Επιτρέπονται πολύ συγκεκριμένες και η λήψη αυτών θα γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ?

image (20)Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να πραγματοποιηθεί, ακόμα και αν το παιδί δεν παρουσιάζει καμία παθολογία. Μόλις κλείσει τους έξι μήνες, όταν εμφανιστεί στο στόμα του το πρώτο νεογιλό δόντι, θα ήταν καλό οι γονείς να επισκεφθούν τον οδοντίατρο για μία συμβουλευτική επίσκεψη.

Κυρίως να ενημερωθούν για το πως πρέπει να φροντίζουν τα δόντια των παιδιών τους μέχρι να είναι σε θέση να το κάνουν μόνα τους. Είναι σημαντικό να εξοικιωθούν απο μικρά τα παιδιά με τον οδοντίατρο και να διδαχθούν τη στοματική υγιεινή καθώς θα είναι και μία ευχάριστη και ανώδυνη διαδικασία που θα κάνει φίλο το παιδί με τον οδοντίατρο .

ΠΟΙΑ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ?

unnamed Δεν γίνεται σύσταση για συγκεκριμένες οδοντόπαστες. Κύριο και πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο σωστός μηχανικός καθαρισμός των δοντιών. Αν επιτευχθεί αυτό είμαστε ικανοποιημένοι. Η οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει φθόριο.


Σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι λευκαντικές οδοντόπαστες καθώς περιέχουν αποτριπτικούς κόκκους που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Για δόντια που παρουσιάζουν ευαισθησίες έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα οδοντόκρεμες της sensodyne.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΜΟΥ?

image (22)Η οδοντόβουρτσα μας πρέπει να αποτελείτε από ίνες νάιλον και οι θύσανοι να έχουν αποστρογγυλεμένα ατραυματικά άκρα με ελαστικότητα, διατεταγμένοι σε παράλληλες σειρές και στίχους και να είναι πυκνοί.

Κατά προτίμηση να είναι μέσης σκληρότητας (κατά περίπτωση μαλακής) και η κεφαλή της οδοντόβουρτσας να είναι μικρή για να είναι εύκολη η πρόσβαση της παντού!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ?

xamomiliΑντιμικροβιακά διαλύματα χρησιμοποιούνται αν και εφόσον κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι είναι απαραίτητα και φυσικά πάντα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Δεν χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα σε καθημερινή βάση καθώς τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στο νέο στοματικό περιβάλλον και πλέον η χρήση τους θα είναι άσκοπη.

Το πιο αθώο στοματικό διάλυμα είναι το “χαμομήλι”. Έχει αντισηπτική και παυσίπονη δράση χωρίς καμία αρνητική επίπτωση για τη στοματική μας κοιλότητα.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ?

image (35)Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ). Πρωί, βράδυ απαραίτητα. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί αφου τα έχουμε βουρτσίσει το βράδυ και ενδιάμεσα δεν έχουμε φάει κάτι?

Πρέπει, γιατί τα ξημερώματα η ροή του σάλιου μειώνεται αισθητά με αποτέλεσμα τα μικρόβια να αυξάνονται σε μεγάλο ποσοστό.Μετά από κάθε γεύμα αφήνουμε να περάσει μισή ώρα και στη συνέχεια βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Αυτό γίνεται γιατί το περιβάλλον είναι αρκετά όξινο μετά το φαγητό και χρειάζεται μισή ώρα για να επανέλθει.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΩ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΜΟΥ?

image (21)Ένας γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες. Μπορεί να χρειαστεί ομως και πολύ νωρίτερα μόλις δούμε και αρχίσουν να ανοίγουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μας.

Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ?

image (23)Η κλινική εμπειρία και έρευνα πολλών ετών έχει αποδείξει ότι η λεύκανση δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα δόντια και στα ούλα. Φυσικά, απαραίτητη προυπόθεση είναι η διαδίκασια να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη του θεράποντα ιατρού.

Ένας ενημερωμένος οδοντίατρος που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορεί να προσφέρει στον ασθενή του το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση των δοντιών του.

Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφεται το σμάλτο των δοντιών αρκεί να μην επαναλαμβάνεται πάνω απο μία, το πολύ δυο φορές το χρόνο η ίδια διαδικασία. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον υλικά που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τα δόντια αλλα περιέχουν και φθόριο ενισχύοντας αυτά.

ΕΧΩ ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΜΟΥ ΔΟΝΤΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟ "ΚΛΕΙΣΩ" ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ?

ronaldoΦυσικά και υπάρχει. Εξαρτάται βέβαια από την απόσταση μεταξύ τους. Αν είναι αρκετά μεγάλη ή υπάρχουν κι άλλες ανωμαλίες στη διάταξη των δοντιών ο καλύτερος τρόπος είναι η ορθοδοντική θεραπεία.

Αν όμως έχουμε ένα περιορισμένο διάστημα, τότε υπάρχει η απλούστατη λύση της αισθητικής αποκατάστασης είτε με συγκόλληση ίδιου χρώματος σύνθετης ρητίνης, είτε με όψεις πορσελάνης. Πρόκειται για λύσεις με άριστα αποτελέσματα, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ?

image (24)Σε ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, το υψηλό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φτάσει στη καρδιά προκαλώντας λοίμωξη με δυσάρεστες συνέπειες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ?

Είναι η φλεγμονή των ούλων που οφείλεται στη συγκέντρωση πλάκας και πέτρας. Τα ούλα πρήζονται και αιμμοραγούν. Κακοσμία μπορεί να παρατηρείται.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ?

Είναι μία φλεγμονώδης νόσος, μικροβιακής κυρίως αιτιολογίας, που αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας και προσβάλλει το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου και προκαλεί καταστροφή των στηρικτικών ιστών, ιδίως του φατνιακού οστού (οστό των γνάθων που στηρίζει τα δόντια).

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Η ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ?

image (36)Κλινικές μελέτες σε έγκυες, που έπασχαν από περιοδοντική νόσο και δεν έκαναν θεραπεία πριν από τον τοκετό, έδειξαν ότι είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρο ή λιποβαρές νεογνό.

Επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λόγω των διαφόρων ορμονικών αλλαγών παρουσιάζεται αυξημένη ευαισθησία στα ούλα. Τα μικρόβια βρίσκουν “πρόσφορο” έδαφος και σε συνδιασμό με το αδύναμο ανοσοποιητικό της εγκύου τα δόντια και το περιοδόντιο είναι πολύ πιο επιρρεπή στις νόσους.

Γι’ αυτό η στοματική υγιεινή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των δοντιών σε αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής κάθε μέλλουσας μαμάς!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ?

unnamedΗ απονεύρωση είναι μία διαδικασία που γίνεται για να αφαιρεθεί ο πολφός του δοντιού ή αλλιώς το νεύρο του.Συνήθως χρειάζεται όταν το δόντι έχει σπάσει, η τερηδόνα έχει προχωρήσει ή το δόντι έχει τραυματιστεί είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν.

"ΜΑΥΡΙΣΕ" ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ.ΓΙΑΤΙ?ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ?

image (30)Πολλές φορές δόντια που έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία εμφανίζουν αλλαγή χρώματος με την πάροδο του χρόνου, η οποία μάλιστα είναι εντονότερη σε νεαρά άτομα.

Τα αίτια που οδηγούν σ’ αυτή τη δυσχρωμία είναι η διάχυση του αίματος στα οδοντινοσωληνάρια κατά την αφαίρεση του πολφικού ιστού και οι χρωστικές αίματος από την αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αντισηπτικά φάρμακα και υγρά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και εμφρακτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την έμφραξη του ριζικού σωλήνα και την τελική αποκατάσταση του δοντιού μπορεί να προκαλέσουν δυσχρωμία λόγω της απορρόφησης χρωστικών από τους οδοντικούς ιστούς.

Οι δυσχρωμίες αυτές όμως είναι πλήρως αναστρέψιμες. Με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων στο εσωτερικό του δοντιού (εσωτερική λεύκανση) αλλά και στο εξωτερικό αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, το δόντι επανέρχεται στο αρχικό του χρώμα και ίσως ακόμα πιο λευκό.

ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ? ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ?

image (29)Οι σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές έχουν περιορίσει αισθητά την ύπαρξη πόνου. Όλες οι οδοντιατρικές πράξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο γίνονται με τοπική αναισθησία οπότε και ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται κάτι.

Μάλιστα με τη χρήση ενός τοπικού σπρέυ ο ασθενής πλέον δεν αντιλαμβάνεται καν το τσίμπημα της βελόνας.Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και φόβου λοιπόν!

ΑΠΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ? ΦΕΥΓΟΥΝ?

colorful-model-teeth-black-white-background-54719305Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών. Οι σημαντικότεροι είναι

α) διάφορες τροφές όπως το κόκκινο κρασί, σοκολάτα, τσάι, παντζάρια, κεράσια, καρότα, αναψυκτικά κ.α

β)το κάπνισμα

γ)ηλικία, αφού όσο μεγαλώνουμε τα δόντια σκουραίνουν

δ)τραυματισμός των δοντιών

ε) λήψη κάποιων φαρμάκων όπως οι τετρακυκλίνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι χρωστικές αυτές φεύγουν με τον απλό καθαρισμό. Σε άλλες (όπως στις τρεις τελευταίες για παράδειγμα) κρίνεται απαραίτητη η λεύκανση για να επανέλθει το άσπρο χρώμα στα δόντια.

ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΟΥ ΠΡΙΣΤΗΚΕ, ΑΝ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ?

image (25)Όχι. Η αντιβίωση θα βελτιώσει το πρήξιμο και τα συμπτώματα, αλλά μόνο προσωρινα. Απαραίτητη ειναι η άρση του αιτίου. Η οριστική θεραπεία ειναι η απονεύρωση του δοντιού που πάσχει, ώστε να αφαιρεθεί το αίτιο που πιθανότατα να είναι ο μολυσμένος πολφός.

Σε καθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο για να κάνει τη διάγνωση για το συγκεκριμένο δόντι και να βγάλει το αντίστοιχο σχέδιο θεραπείας.

ΓΙΑΤΙ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ?

Η αιμορραγία των ούλων είναι ένδειξη φλεγμονής (ουλίτιδας), γι’ αυτό επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας.

ΤΑ ΝΕΟΓΙΛΑ (ΠΡΩΤΑ) ΔΟΝΤΙΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ?

image (37)Τα νεογιλά δόντια των παιδιών αποτελούν τους οδηγούς για τη σωστή ανατολή και θέση των μόνιμων δοντιών. Η πρόωρη απώλεια νεογιλών, μπορεί να οδηγήσει σε ορθοδοντικές ανωμαλίες, διαταραχές στη σύγκλειση, τη μάσηση και την ομιλία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νεογιλά δόντια είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα από ότι τα μόνιμα, ένας ακόμη λόγος για να τα φροντίζουμε καθημερινά.

ΑΝ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΩ?

image (26)Αρχικά τηλεφωνήστε στον οδοντίατρο σας, το συντομότερο δυνατό. Πάρτε ένα παυσίπονο, αλλά όχι αντιβίωση, εκτός αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος. Μην καταφύγετε σε γιατροσόφια, όπως ούζο ή ασπιρίνη πάνω στο δόντι γιατί και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν τοπικά εγκαύματα.

ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣΑΩ ΤΣΙΧΛΑ Η ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ?

image (27)Παλαιότερα ίσως να ίσχυε κάτι τέτοιο, επειδή οι περισσότερες τσίχλες περιείχαν ζάχαρη. Σήμερα όμως έχει αποδειχθεί ότι η μάσηση τσίχλας (εννοείται χωρίς ζάχαρη), κάνει καλό στην υγεία των δοντιών καθώς προάγει τη δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στη τερηδόνα, άρα κάθε άλλο παρά κακό κάνει.

Βέβαια αν μασάμε όλη μέρα θα έχουμε πρόβλημα με τους αδένες! Επίσης στο εμπόριο υπάρχουν τσίχλες που περιέχουν φθόριο, το οποίο κάνει επανασβεστοποίηση στην αρχόμενη τερηδόνα και έτσι την αναστέλλει.

ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ!ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙ ΑΥΤΟ?

image (28)Η κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε χαλασμένα δόντια ή σε προβλήματα με το γαστρεντερικό μας. Παροδική κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες τροφές η ακόμη και όταν έχουμε αρκετές ώρες να φάμε κάτι.

Αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει τότε μπορούμε απλά να καθαρίσουμε τη γλώσσα μας στο πίσω ­πίσω μέρος της εκεί όπου συσσωρεύονται τα μικρόβια που οφείλονται για την κακοσμία. Αυτό επιτυγχάνεται με μία μαλακή οδοντόβουρτσα ή με κάποιο ειδικό καθαριστικό μέσο όπου θα βρείτε στα φαρμακεία. Δεν συστήνονται στοματικά διαλύματα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΕΦΑΝΗ?

bridges-02Αν κάποιο δόντι χάσει τη μάχη και χρειαστεί να γίνει εξαγωγή τότε το κενό θα πρέπει να κλείσει με κάποιο τρόπο. Η κλασσική λύση (και όπου το εμφύτευμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους) είναι η γέφυρα. Θα κατασκευαστεί ένα τεχνητό δόντι το οποίο θα στηριχτεί στο εμπρός και το πίσω από το κενό δόντια.

Η στήριξη του στα δόντια αυτά γίνεται με κατάλληλα κατασκευασμένα “καλύμματα” με τα οποία είναι ενωμένο και εφαρμόζουν πάνω στα δόντια αυτά, αφού προηγουμένως τροχιστούν και μειωθεί ο όγκος τους. Η γέφυρα αυτή αποτελείται απο 3 τεχνητά δόντια, όπου το μεσαίο είναι συμπαγές, και τα άλλα δύο ,που στηρίζονται στα τροχισμένα δόντια, είναι κενά εσωτερικά. Ουσιαστικά πρόκειται για 2 καλύπτρες των δοντιών αυτών.

Η γέφυρα συγκολλάται στα τροχισμένα δόντια μόνιμα και παραμένει ακίνητη στη θέση της. Η γέφυρα όταν είναι απαραίτητο μπορεί να έχει και παραπάνω από 3 δόντια, ανάλογα με το πόσα δόντια λείπουν από το στόμα και θέλουμε να συμπληρώσουμε.

Το χρώμα είναι πανομοιότυπο των φυσικών δοντιώ αφόυ η πορσελάνη που χρησιμοποιείται μπορεί να το αντιγράψει στο 100%. Αν τώρα είχαμε κάποιο πολύ τερηδονισμένο ή κάποιο σπασμένο δόντι και χρειαζόταν να το καλύψουμε για να προστατευθεί θα χρησιμοποιήσουμε μια στεφάνη (θήκη), δηλαδή μια τεχνητή καλύπτρα, η οποία εσωτερικά είναι κοίλη κι εφαρμόζει στο τροχισμένο δόντι, ενώ εξωτερικά διαθέτει τη μορφή ενός κανονικού δοντιού.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ Η ΓΕΡΦΥΡΑ?

image (31)Όταν χαθεί ένα δόντι για να αντικατασταθεί με γέφυρα πρέπει να να τροχιστούν τα δυο διπλανά δόντια. Το επόμενο και το προηγούμενο δηλαδή ώστε να κατασκευαστούν δύο θήκες (στεφάνες) στα δύο αυτά τα δόντια που θα συγκρατούν το γεφύρωμα το οποίο θα είναι στη θέση αυτού που λείπει.

Αν αντί τη γέφυρα επιλέγαμε σαν θεραπεία το εμφύτευμα αυτό θα έμπαινε στη θέση του δοντιού που λείπει και επάνω σε αυτό θα στήριζε μια στεφάνη. Με το εμφύτευμα δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια και εκτός απ’ το χαμένο δόντι αντικαθίσταται και η χαμένη ρίζα.

Αυτα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του εμφυτεύματος. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπως κάποιες ασθένειες, η λήψη κάποιων φαρμάκων κ.α όπου η τοποθέτηση εμφυτευμάτων κρίνεται απαγορευτική.

Επίσης έαν τα παρακείμενα δόντια από αυτό που λείπει χρήζουν αποκατάστασης έτσι κ άλλιως τότε πιθανον η επιλογή γέφυρας να είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία.

Τέλος, το κόστος είναι ακόμη ένα θέμα καθώς το εμφύτευμα είναι πιο ακριβό απ’ ότι μια γέφυρα.

ΕΚΑΝΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΟΠΙΣΘΙΟ ΔΟΝΤΙ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΣΗΣΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΚΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ?

image (32)Σίγουρα μπορείται να μασάτε με ένα δόντι λιγότερο και εφόσον είναι πίσω δεν αλλοιώνεται και το χαμόγελο σας. Μπορεί όμως να στραβώσουν τα διπλανά δόντια, προσπαθώντας να κλείσουν το κενό.

Ταυτόχρονα το αντίστοιχο δόντι (πάνω ή κάτω) θα αρχίσει να κατεβαίνει ή να ανεβαίνει προς το κενό που δημιουργήθηκε. Το αποτέλεσμα θα είναι να αλλάξουν θέση διάφορα δόντια και να δημιουργηθούν προβλήματα με τη σύγκλειση.

ΑΣΠΡΟ Η ΜΑΥΡΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ?

unnamed (4)Η αντίληψη που υπήρχε παλαιότερα για τα “άσπρα” σφραγίσματα ότι μειονεκτούν σε σχέση με τα “μαύρα” πλέον δεν ευσταθεί. Στη σύγχρονη οδοντιατρική υπάρχουν άσπρα σφραγίσματα εξίσου καλά και ίσως καλύτερα από το μαύρο. Μάλιστα πολλές κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μαύρο σφράγισμα προκαλεί πολύ συχνά κατάγματα στα δόντια.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες περιπτώσεις όπου είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ένα μαύρο σφράγισμα όπως στην περίπτωση που δεν μπορούμε να έχουμε ένα απόλυτα στεγνό περιβάλλον.

Εκεί το άσπρο σφράγισμα δεν είναι κατάλληλο καθώς η παρουσία σάλιου ή αίματος το εμποδίζει να “πιάσει” καλά. Το μαύρο δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Απ’ την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μαύρο σφράγισμα όταν η κοιλότητα του δοντιού δεν έχει καλό σχήμα συγκράτησης μιας και το σφράγισμα αυτό δεν έχει συγκολλητικές ικανότητες. Το άσπρο τότε είναι η καλύτερη επιλογή.

Και μην ξεχνάμε ότι τα άσπρα σφραγίσματα δίνουν δικαίωμα σε ένα λαμπερό χαμόγελο. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα κρίνει ανάλογα την περίπτωση ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΗΤΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ 30 ΧΡΟΝΩΝ?

unnamed (2)Μην ανησυχείτε. Σε πολλά άτομα οι φρονιμήτες δε βγαίνουν είτε γιατί δεν υπάρχουν είτε γιατί μπορεί να μην έχουν χώρο να βγουν. Στη περίπτωση αυτή εγκλωβίζονται μέσα στο οστό (έγκλειστοι) είτε παίρνουν λοξή θέση και προβάλλει κάποιο τμήμα τους (ημιέγκλειστοι).

Πανοραμική ακτινογραφία είναι απαραίτητη και με τη βοήθεια της θα κρίνει ο οδοντίατρος τι πρέπει να γίνει.

ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΤΡΙΖΩ/ΣΦΙΓΓΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙ ΑΥΤΟ?

image (33)Το φαινόμαινο αυτό είναι αρκετά συχνό και συναντάται συνήθως σε άτομα που έχουν αρκετό άγχος. Η θεραπεία είναι πολύ απλή με ένα νάρθηκα όπου θα φτιάξει ο οδοντίατρος σας και θα τον φοράτε τα βράδια για το χρονικό διάστημα όπου θα σας υποδείξει.

ΠΟΝΑΕΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ?

unnamed (3)Η οδοντιατρική πράξη της εξαγωγής γίνεται υπό τοπική αναισθησία με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην νιώθει τίποτα στην περιοχή. Μετά από κάποιες ώρες όπου η αναισθησία θα περάσει πιθανόν ο ασθενής να έχει ενοχλήσεις στην περιοχή.

Αυτό όμως καταπολεμάται με τη λήψη παυσίπονων (μη ασπιρινούχων). Η έγκαιρη μάλιστα λήψη τους μπορεί να μην αφήσει καθόλου περιθώρια για να νιώσει πόνο ο ασθενής.Αναλυτικές οδηγίες δίνονται από τον οδοντίατρο μετά το τέλος της εξαγωγής.

Έχετε περισσότερες απορίες? Επικοινωνήστε Μαζί Μας